Tweede Kamer stemt in met De Wet arbeidsmarkt in balans

Het doel van de wet WAB is het herstellen van de balans tussen vast- en flexwerk door flex minder flex te maken en vast minder vast

De Wet arbeidsmarkt in balans is dinsdag, met enkele wijzigingen, door de Tweede Kamer aangenomen. De volgende stap is dat de Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel bespreekt op 19 februari. Het doel van de wet WAB is het herstellen van de balans tussen vast- en flexwerk door flex minder flex te maken en vast minder vast.

Hoe wil de regering dit doel onder andere gaan bereiken? Het wetsvoorstel bevat onder andere aanpassingen op de volgende onderwerpen:

  • Payrollcontracten
  • Sectorindeling
  • Gedifferentieerde WW-premie
  • Seizoenswerk en oproepkrachten
  • Transitievergoeding
  • Ketenregeling
  • Ontslagrecht
  • MKB-fonds

Payrollcontracten

Payrollbedrijven kunnen straks geen uitzendbeding en ruimere ketenbepaling meer hanteren voor payrollwerknemers. Daarnaast hebben payrollkrachten recht op de volledige inlenersbeloning, zowel de primaire als ook de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Sectorindeling

Voor de sectorpremie wordt nu nog premiedifferentiatie toegepast a.d.h.v. de sector waarin de werkgever wordt ingedeeld. Deze sectorpremie wordt afgeschaft. Als gevolg daarvan vervallen ook de premierisicogroepen in de sector voor de uitzendbedrijven (sector 52). Uitzendorganisaties worden voortaan verplicht ingedeeld in sector 52 (uitzendbedrijven) en payrollorganisaties in sector 45 (zakelijke dienstverlening).

Gedifferentieerde WW-premie

Het deel van de WW dat nu nog vanuit het Sectorfonds met bijbehorende premiedifferentiatie wordt gefinancierd, wordt met de WAB overgeheveld naar de WW-premie en voortaan gefinancierd vanuit het Algemene Werkeloosheidsfonds (AWf). Daarbij vindt voor de WW-premie voortaan premiedifferentiatie plaats op basis van de aard van het contract:

  • Hoge WW-premie voor flexcontracten: contracten voor bepaalde tijd en oproepcontracten
  • Lage WW-premie voor vaste contracten: contracten voor onbepaalde tijd met overeengekomen uren

Hierbij kan opgemerkt worden dat voor jongeren tot 21 jaar met een bijbaan (<12 uur per week) geldt dat ze gaan vallen onder de lage WW-premie.

Seizoenswerk en oproepkrachten

Het lage WW-tarief voor seizoenswerk is niet geregeld in het wetsvoorstel WAB. Dankzij een aangenomen amendement is wel de deur voor een oplossing opengezet zodat het voor ondernemers mogelijk wordt via de CAO de nodige flexibiliteit rond oproepkrachten te kunnen behouden.

Transitievergoeding

In de WAB wordt geregeld dat voortaan vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst het recht op transitievergoeding ontstaat. Nu is dat pas na een contractperiode van 2 jaar. Verder wordt met de WAB de verhoogde transitievergoeding na een contractperiode van 10 jaar afgeschaft.

Ketenregeling

De keten van tijdelijke contracten wordt verruimd van 24 naar 36 maanden. Dit geeft werkgevers meer mogelijkheden om te kijken of er voldoende werk is en blijft om mensen in vaste dienst te nemen.

Ontslagrecht

Werkgevers kunnen straks meerdere redenen voor ontslag met elkaar combineren. Ontslaat de werkgever een werknemer op basis van deze grond, dan kan de rechter de werknemer wel een extra vergoeding toekennen.

MKB-fonds

Er is een motie aangenomen waarin de regering verzocht wordt om 48 miljoen euro in te zetten voor kleine(re) bedrijven waarmee het makkelijker wordt om werknemers zelf te kunnen opleiden, onder meer via bedrijfsscholing. Het MKB-fonds is bedoeld voor het vinden en opleiden van personeel omdat kleinere ondernemers door de krapte op de arbeidsmarkt moeite hebben om aan geschikt personeel te komen en werknemers op te leiden.

Proeftijd uit het wetsvoorstel

De voorgestelde verlenging van de proeftijd voor vaste contracten is van de baan. De proeftijd voor werknemers wordt dus niet verlengd van twee naar vijf maanden.

Op de hoogte blijven van de WAB i.c.m. Tweede Kamer? Meld je nu aan!

Meer weten? Neem contact met ons op

Benieuwd naar onze software?

Vraag dan een demo aan van onze software en ontdek zelf de kracht van optimale procesondersteuning, efficiency en gebruiksvriendelijkheid die Kentro biedt.
Demo aanvragen

Of bel direct 0318 - 670 450
Benieuwd naar onze software?
Pivoton is dé IT-businesspartner voor de flexmarkt

Demo aanvragen

Demo aanvragen horizontaal

Klanten van Pivoton zijn onder andere:

Customer 1
Customer 2
Customer 3
Customer 4
Customer 5
Customer 6
Customer 7
Customer 8
Customer 9
Customer 10
Customer 11
Customer 12
Customer 13

Onze oplossingen

Tijd en aandacht voor kandidaten en inleners en dus focus op commerciële groei! Onze IT-oplossingen en aanvullende dienstverlening maken dit mogelijk door optimale procesondersteuning en gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor ontstaat maximale efficiency en dus nog meer tijd en aandacht voor commercie. Betrouwbare verloning en facturatie; die zijn geborgd zonder omkijken.

Neem contact op

Contactformulier Horizontaal

usp

Specialistische kennis
van de flexbranche

usp

Procesondersteunende
gebruiksvriendelijke software

usp

Volledige ontzorging
van verlonen & factureren

usp

Wendbaar Future Fit
IT-landschap

Betrouwbaarheid waar het moet en flexibiliteit en vrijheid waar het kan

Onze visie op IT

De markt, wet- en regelgeving en ontwikkelingen zijn en blijven voortdurend in beweging. Dit vraagt een betrouwbaar maar tegelijkertijd uiterst wendbaar IT-landschap. Hier ligt onze kracht: Betrouwbare IT-oplossingen en maximale ontzorging in combinatie met de keuzevrijheid en flexibiliteit die onze klanten daarbinnen hebben om toekomstbestendig en onderscheidend te zijn.

Best of Breed

Wij doen waar we goed in zijn; het bieden van de beste mid- en backoffice software met bijbehorende dienstverlening voor de flexbranche. Vanuit onze Best-of-Breed visie faciliteren we optimale ketenintegratie met alle leveranciers en creëren we maximale wendbaarheid en aanpasbaarheid aan de markt- en klantwensen.

Samen met onze klanten bouwen we een duurzaam Future Fit IT landschap voor maximale businessvalue!

Lees meer

Onze diensten

Met onze unieke BPO dienstverlening nemen we voor onze klanten het werk ten aanzien van verlonen, facturatie, controles, releases, onderhoud en integraties uit handen. Maximale ontzorging! Zijn er vraagstukken over optimale inzet, wet- en regelgeving of andere vragen? Jouw vraagstuk is onze uitdaging. Dé IT-businesspartner voor de flexbranche

Ervaringen van onze klanten

Arno Duijndam

Arno Duijndam

Arno Duijndam, Directeur ICT bij Olympia
"Van de tevredenheid bij eindgebruikers op de vestigingen tot aan de directietafel is het beeld unaniem; de samenwerking met Pivoton is waardevol voor ons. In onze drive om iedere dag het maximale te betekenen voor onze klanten en flexkrachten helpt dit enorm. Met de betrouwbaarheid en productiviteitwinst van de software en de gezamenlijke afstemming op de doorontwikkeling van Kentro tot en met de dienstverlening van Pivoton zijn wij bijzonder tevreden. Het is voor ons dan ook niet meer dan een logische stap."

Op de hoogte blijven van onze producten en diensten?

Schrijf je in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Ander nieuws

jan 23, 2024

Persbericht Planbition overgenomen door zvoove

Persbericht Planbition overgenomen door zvoove
EU-marktleider zvoove versterkt zijn IT-aanbod voor de Nederlandse uitzendmarkt Bekijk al het nieuws
jan 23, 2024
Lees meer
dec 21, 2023

Persbericht HelloFlex overgenomen door zvoove

Persbericht HelloFlex overgenomen door zvoove
Overname maakt zvoove marktleider in de Nederlandse flexmarkt Bekijk al het nieuws
dec 21, 2023
Lees meer

Online bezoeken

Volg onze nieuwsbrief
Meld je nu aan

Langskomen

Keesomstraat 28-30
6716 AB Ede
Routebeschrijving

Contact opnemen

Ma. t/m vr. 08:30 – 17:00 uur