Prinsjesdag 2016

De belangrijkste veranderingen voor de arbeidsmarkt op een rijtje

Op dinsdag 20 september was het Prinsjesdag. Velen zullen de troonrede gehoord of gelezen hebben, maar wat zijn nou de belangrijkste veranderingen voor de arbeidsmarkt?

Wij zetten ze voor u op een rijtje.

  1. De koopkracht blijft stijgen in 2017. Het kabinet probeert werken steeds lonender te maken, daarom profiteren mensen met een baan het meeste van de koopkrachtstijging. Gemiddeld gaan we er ongeveer 1% op vooruit.
  2. De werkloosheid staat op het laagste punt in vier jaar met 5.8%. Positief is ook dat er meer werkzoekende boven de 45 jaar een baan vinden. Ook het aantal jongeren dat werk heeft ligt op het hoogste niveau sinds zeven jaar.
  3. Sinds 1 juli 2016 heeft de regering met de sociale partners een aantal gerichte maatregelen afgesproken. Zo worden de regels voor seizoenswerk versoepeld met een aanpassing van de ketenbepaling bij seizoensgebonden werk, waarvoor de tussenpoos van zes maanden is teruggebracht naar drie maanden.
  4. Het lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt ingevoerd. Het LIV is een loonkostensubsidie voor werkgevers  die werknemers met lage lonen (van 100%-120% van het minimumloon) in dienst hebben. Feitelijke uitbetaling vindt achteraf het jaar daaropvolgend plaats, voor het eerst medio 2018.
  5. Een andere grote maatregel is het afschaffen van het minimum jeugdloon vanaf 21 jaar. Dit wordt in twee stappen afgeschaft. De eerste stap staat per 1 juli 2017 gepland. Werkgevers krijgen hiervoor compensatie om negatieve effecten voor de werkgelegenheid tegen te gaan.
  6. De transitievergoeding die de werkgever is verschuldigd voor een werknemer die na 2 jaar ziekte uit dienst gaat, wordt terugbetaald door het UWV. Het plan is om dit per 2018 in te voeren met terugwerkende kracht tot de datum waarop de transitievergoeding is ingevoerd (1 juli 2015).
  7. In het kader van de banenafspraak voor de  doelgroep van 100.000 arbeidsbeperkten uit de participatiewet wordt deze wet aangepast zodat werkgevers die een arbeidsbeperkte werknemer in dienst nemen, recht krijgen op een forfaitaire loonskostensubsidie van 50% gedurende de eerste 6 maanden.
  8. Twee maanden na invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) bleek al dat opdrachtgevers door de nieuwe wetgeving huiveriger zijn om zzp’ers in te huren. Daarnaast blijken de zzp’ers zelf ook moeite te hebben om te voldoen aan de toetsingscriteria, waardoor bedrijven een meer afwachtende houding aannemen bij het inhuren van zzp’ers. Begin september werd duidelijk dat de Belastingdienst bijna de helft van alle afgehandelde modelovereenkomsten heeft afgekeurd. Staatsecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft aangegeven dat er in december een evaluatie komt over hoe groot de problemen werkelijk zijn.

Advies

Weten wat de impact voor jouw organisatie is? Advies nodig wat te doen met alle aangekondigde veranderingen op Prinsjesdag. Neem contact met ons op

Bron:

Rijksoverheid. Direct naar de website

Benieuwd naar onze software?

Vraag dan een demo aan van onze software en ontdek zelf de kracht van optimale procesondersteuning, efficiency en gebruiksvriendelijkheid die Kentro biedt.
Demo aanvragen

Of bel direct 0318 - 670 450
Benieuwd naar onze software?
Pivoton is dé IT-businesspartner voor de flexmarkt

Demo aanvragen

Demo aanvragen horizontaal

Klanten van Pivoton zijn onder andere:

Customer 1
Customer 2
Customer 3
Customer 4
Customer 5
Customer 6
Customer 7
Customer 8
Customer 9
Customer 10
Customer 11
Customer 12
Customer 13

Onze oplossingen

Tijd en aandacht voor kandidaten en inleners en dus focus op commerciële groei! Onze IT-oplossingen en aanvullende dienstverlening maken dit mogelijk door optimale procesondersteuning en gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor ontstaat maximale efficiency en dus nog meer tijd en aandacht voor commercie. Betrouwbare verloning en facturatie; die zijn geborgd zonder omkijken.

Neem contact op

Contactformulier Horizontaal

usp

Specialistische kennis
van de flexbranche

usp

Procesondersteunende
gebruiksvriendelijke software

usp

Volledige ontzorging
van verlonen & factureren

usp

Wendbaar Future Fit
IT-landschap

Betrouwbaarheid waar het moet en flexibiliteit en vrijheid waar het kan

Onze visie op IT

De markt, wet- en regelgeving en ontwikkelingen zijn en blijven voortdurend in beweging. Dit vraagt een betrouwbaar maar tegelijkertijd uiterst wendbaar IT-landschap. Hier ligt onze kracht: Betrouwbare IT-oplossingen en maximale ontzorging in combinatie met de keuzevrijheid en flexibiliteit die onze klanten daarbinnen hebben om toekomstbestendig en onderscheidend te zijn.

Best of Breed

Wij doen waar we goed in zijn; het bieden van de beste mid- en backoffice software met bijbehorende dienstverlening voor de flexbranche. Vanuit onze Best-of-Breed visie faciliteren we optimale ketenintegratie met alle leveranciers en creëren we maximale wendbaarheid en aanpasbaarheid aan de markt- en klantwensen.

Samen met onze klanten bouwen we een duurzaam Future Fit IT landschap voor maximale businessvalue!

Lees meer

Onze diensten

Met onze unieke BPO dienstverlening nemen we voor onze klanten het werk ten aanzien van verlonen, facturatie, controles, releases, onderhoud en integraties uit handen. Maximale ontzorging! Zijn er vraagstukken over optimale inzet, wet- en regelgeving of andere vragen? Jouw vraagstuk is onze uitdaging. Dé IT-businesspartner voor de flexbranche

Ervaringen van onze klanten

Arno Duijndam

Arno Duijndam

Arno Duijndam, Directeur ICT bij Olympia
"Van de tevredenheid bij eindgebruikers op de vestigingen tot aan de directietafel is het beeld unaniem; de samenwerking met Pivoton is waardevol voor ons. In onze drive om iedere dag het maximale te betekenen voor onze klanten en flexkrachten helpt dit enorm. Met de betrouwbaarheid en productiviteitwinst van de software en de gezamenlijke afstemming op de doorontwikkeling van Kentro tot en met de dienstverlening van Pivoton zijn wij bijzonder tevreden. Het is voor ons dan ook niet meer dan een logische stap."

Op de hoogte blijven van onze producten en diensten?

Schrijf je in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Ander nieuws

jan 23, 2024

Persbericht Planbition overgenomen door zvoove

Persbericht Planbition overgenomen door zvoove
EU-marktleider zvoove versterkt zijn IT-aanbod voor de Nederlandse uitzendmarkt Bekijk al het nieuws
jan 23, 2024
Lees meer
dec 21, 2023

Persbericht HelloFlex overgenomen door zvoove

Persbericht HelloFlex overgenomen door zvoove
Overname maakt zvoove marktleider in de Nederlandse flexmarkt Bekijk al het nieuws
dec 21, 2023
Lees meer

Online bezoeken

Volg onze nieuwsbrief
Meld je nu aan

Langskomen

Keesomstraat 28-30
6716 AB Ede
Routebeschrijving

Contact opnemen

Ma. t/m vr. 08:30 – 17:00 uur