Agile Leader JanEeuwe Broos over Scrum richtlijnen 2020

Ik vind de versimpeling van de richtlijnen een goede toevoeging in de nieuwe versie van de Scrum richtlijnen 2020

Onlangs heeft Outsystems een blog gepost waarin werd ingegaan op een aantal wijzigingen van de Scrum richtlijnen 2020, die zorgt dat Scrum minder beperkend wordt. Interessant, want Pivoton heeft de afgelopen jaren ook veel ervaring opgedaan met Scrum en sinds ruim een jaar tevens met Scrum@Scale.

Enkele punten die naar voren komen vinden wij als Software Product leverancier ook erg belangrijk.

Scrum is niet alleen voor software development afdelingen, maar zou door de hele organisatie gebruikt kunnen worden. Pivoton is ruim een jaar geleden ook gestart om haar organisatie te transformeren naar Agile, in ons geval Scrum@Scale. De Agile teams zijn bij Pivoton in de basis zogenaamde ScrumBan teams, waarin we gebruik maken van zowel Scrum als Kanban best practices. Op deze manier committeren we aan onze release doelstelling en zijn we flexibel genoeg om aanpassingen te maken in de sprints. Hiermee verhogen we de waarde per release (voor onszelf en onze klanten), werken we efficiënter en zijn we nog sneller in staat om in te spelen op veranderingen in de nabije toekomst.

Eenvoudige methodiek

Naast deze Scrum opschaal methodiek zijn er uiteraard ook andere smaken zoals Less en Scrum Nexus, maar wij hebben gekozen voor Scrum@Scale. Deze methodiek is relatief eenvoudig in opzet voor onze organisatie en sluit beter aan onze wensen. Denk hierbij aan minder voorschrijvend, minder rollen en platter in organisatie.

JanEeuwe Broos
JanEeuwe Broos

Met Scrum@Scale verhogen we de waarde per release (voor onszelf en onze klanten), werken we efficiënter en zijn we nog sneller in staat om in te spelen op veranderingen in de nabije toekomst.

JanEeuwe Broos
JanEeuwe Broos

De nieuwe Scrum richtlijnen maken deze overstap ook makkelijker en werken in het voordeel van andere type afdelingen dan software development afdelingen zelf. Bijvoorbeeld in de nieuwe Scrum 2020 richtlijnen wordt er minder gesproken over product development specifieke zaken en meer over het creëren van incrementele waarde. Dit zou niet-software development teams beter kunnen aanspreken en kan daarom breder te interpreteren zijn.

Behalve dat de Scrum richtlijnen eenvoudiger zijn gemaakt, en overigens ook in de samenvatting van Scrum Alliance staan vermeld, zijn er bijvoorbeeld ook richtlijnen gewijzigd voor het Scrum team zelf.

Het team, met daarin de Product Owner, Development Team en Scrum Master zijn nu samen verantwoordelijk voor het creëren van waarde en verschilt daarin met de 2017 versie. Het team heeft een ‘doel’ waar ze samen de verantwoordelijkheid voor nemen en waarvoor ze keuzes maken ‘wat’, ‘hoe’ en ‘wie’ wat doet. Uiteraard blijft de Backlog een verantwoordelijkheid van de Product Owner, en de teamprestatie die van de Scrum Master. Wel heeft de Scrum Master een verlengstuk gekregen naar de organisatie. Dit lijkt ook overeen te komen met wanneer je opschaalt met Scrum@Scale.

Gezamenlijk teamdoel

Ook bij Pivoton hebben we gezien dat dit concept, een gezamenlijk teamdoel, beter werkt dan wanneer de Product Owner verantwoordelijk is voor het ‘wat’ en het development team voor het ‘hoe’ en ‘wie’. In het verleden hadden we meer een scheiding tussen de releases van onze verschillende software, nu hebben we 1 release, 1 metascrum en daarmee 1 gezamenlijk speerpunt. Daardoor zijn we in staat om beter en eerder keuzes te maken voordat het in de ontwikkelteams komt en daarmee verhogen we onze productiviteit.
Wat Scrum Alliance ook aangeeft; dat het een “us vs. them” cultuur kunnen voorkomen.

JanEeuwe Broos
JanEeuwe Broos

In het verleden hadden we meer een scheiding tussen de releases van onze verschillende software, nu hebben we 1 release, 1 metascrum en daarmee 1 gezamenlijk speerpunt. Daardoor zijn we in staat om beter en eerder keuzes te maken voordat het in de ontwikkelteams komt en daarmee verhogen we onze productiviteit.

JanEeuwe Broos
JanEeuwe Broos

Product goal

Verder blijven de Scrum ceremonies en artefacten in stand. Wat dus wel is toegevoegd is het ‘product goal’. Voor Pivoton is dit ook heel belangrijk, omdat we te maken hebben met wensen van onze klanten (korte- en middellange termijn) tegelijk met onze eigen roadmap (middellange- en lange termijn). En daarmee extra waarde blijven toevoegen voor onze klanten bovenop de realisatie van de lange termijn doelstellingen. Wij proberen dit zo helder mogelijk te krijgen en houden, zowel voor de korte termijn zoals in de sprints, als voor de midden en lange termijn middels releases en onze Metascrum. Dit laatste, de Metascrum, is voor ons de manier, en ook een artefact van de Scrum@Scale, om onze product doelen op de juiste manier in beeld te houden.

Volgens mij is deze versimpeling van de richtlijnen een goede toevoeging in de nieuwe versie van de Scrum richtlijnen 2020.

 

Jan Eeuwe Broos

Agile leader @ Pivoton

Benieuwd naar onze software?

Vraag dan een demo aan van onze software en ontdek zelf de kracht van optimale procesondersteuning, efficiency en gebruiksvriendelijkheid die Kentro biedt.
Demo aanvragen

Of bel direct 0318 - 670 450
Benieuwd naar onze software?
Pivoton is dé IT-businesspartner voor de flexmarkt

Demo aanvragen

Demo aanvragen horizontaal

Klanten van Pivoton zijn onder andere:

Customer 1
Customer 2
Customer 3
Customer 4
Customer 5
Customer 6
Customer 7
Customer 8
Customer 9
Customer 10
Customer 11
Customer 12
Customer 13

Onze oplossingen

Tijd en aandacht voor kandidaten en inleners en dus focus op commerciële groei! Onze IT-oplossingen en aanvullende dienstverlening maken dit mogelijk door optimale procesondersteuning en gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor ontstaat maximale efficiency en dus nog meer tijd en aandacht voor commercie. Betrouwbare verloning en facturatie; die zijn geborgd zonder omkijken.

Neem contact op

Contactformulier Horizontaal

usp

Specialistische kennis
van de flexbranche

usp

Procesondersteunende
gebruiksvriendelijke software

usp

Volledige ontzorging
van verlonen & factureren

usp

Wendbaar Future Fit
IT-landschap

Betrouwbaarheid waar het moet en flexibiliteit en vrijheid waar het kan

Onze visie op IT

De markt, wet- en regelgeving en ontwikkelingen zijn en blijven voortdurend in beweging. Dit vraagt een betrouwbaar maar tegelijkertijd uiterst wendbaar IT-landschap. Hier ligt onze kracht: Betrouwbare IT-oplossingen en maximale ontzorging in combinatie met de keuzevrijheid en flexibiliteit die onze klanten daarbinnen hebben om toekomstbestendig en onderscheidend te zijn.

Best of Breed

Wij doen waar we goed in zijn; het bieden van de beste mid- en backoffice software met bijbehorende dienstverlening voor de flexbranche. Vanuit onze Best-of-Breed visie faciliteren we optimale ketenintegratie met alle leveranciers en creëren we maximale wendbaarheid en aanpasbaarheid aan de markt- en klantwensen.

Samen met onze klanten bouwen we een duurzaam Future Fit IT landschap voor maximale businessvalue!

Lees meer

Onze diensten

Met onze unieke BPO dienstverlening nemen we voor onze klanten het werk ten aanzien van verlonen, facturatie, controles, releases, onderhoud en integraties uit handen. Maximale ontzorging! Zijn er vraagstukken over optimale inzet, wet- en regelgeving of andere vragen? Jouw vraagstuk is onze uitdaging. Dé IT-businesspartner voor de flexbranche

Ervaringen van onze klanten

Arno Duijndam

Arno Duijndam

Arno Duijndam, Directeur ICT bij Olympia
"Van de tevredenheid bij eindgebruikers op de vestigingen tot aan de directietafel is het beeld unaniem; de samenwerking met Pivoton is waardevol voor ons. In onze drive om iedere dag het maximale te betekenen voor onze klanten en flexkrachten helpt dit enorm. Met de betrouwbaarheid en productiviteitwinst van de software en de gezamenlijke afstemming op de doorontwikkeling van Kentro tot en met de dienstverlening van Pivoton zijn wij bijzonder tevreden. Het is voor ons dan ook niet meer dan een logische stap."

Op de hoogte blijven van onze producten en diensten?

Schrijf je in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Ander nieuws

jan 23, 2024

Persbericht Planbition overgenomen door zvoove

Persbericht Planbition overgenomen door zvoove
EU-marktleider zvoove versterkt zijn IT-aanbod voor de Nederlandse uitzendmarkt Bekijk al het nieuws
jan 23, 2024
Lees meer
dec 21, 2023

Persbericht HelloFlex overgenomen door zvoove

Persbericht HelloFlex overgenomen door zvoove
Overname maakt zvoove marktleider in de Nederlandse flexmarkt Bekijk al het nieuws
dec 21, 2023
Lees meer

Online bezoeken

Volg onze nieuwsbrief
Meld je nu aan

Langskomen

Keesomstraat 28-30
6716 AB Ede
Routebeschrijving

Contact opnemen

Ma. t/m vr. 08:30 – 17:00 uur